תקציר: עוד לא עברה שנה מאז ההמונים שצבאו על הרחובות 'הצילו' את שלטון החוק מהמבקשים לכלותו, והנה מהפך: בשרשרת בלתי פוסקת של 'עשייה על סטרואידים', ובעזרת העמותות העותרות אליו שוב ושוב - שחלקן פועל במימון זר ואפילו עוין, שמייצגות את האויב, ומתפרנסות בזכות פתיחת שערי בית המשפט לכל דורש - ממחישה מערכת בתי המשפט כמה היא חולה ותלושה מהמציאות (ומעמה), וכמה הוא היה תמים בהגנתו עליה...
ניצב משנה בגמלאות, ד"ר פנחס יחזקאלי הוא שותף בחברת 'ייצור ידע' ואיש אקדמיה. שימש בעבר כראש המרכז למחקר אסטרטגי ולמדיניות של המכללה לביטחון לאומי, צה"ל. הוא העורך הראשי של אתר זה.
זהו מאמר המבטא את דעתו של הכותב ואת הערכותיו המקצועיות בלבד.
* * *
כולנו מכירים את סיפור "בגדי המלך החדשים" של הנס כריסטיאן אנדרסן, העוסק בצביעות, פחד חברתי וכוחם של אנשים פשוטים לחשוף את האמת. מסופר בו על מלך שאוהב בגדים יפים ומפנקים, שיוצא בתהלוכה ברחובות העיר כשהוא "לבוש" לכאורה בחליפה החדשה שלו - שהכינו לו לכאורה חייטים נוכלים - למרות שהוא עירום כביום היוולדו.
כל התושבים משבחים בתחילה את בגדי המלך, כי כמוהו וכמו יועציו, אף אחד מהם לא רוצה להיראות טיפש. לפתע, ילד קטן קורא בקול: "המלך עירום!" בתחילה, האנשים מנסים להשתיק אותו, אבל בסופו של דבר המלך עובר ברחובות שבהם אנשים מתגלגלים מצחוק למראהו.
כמה מאמינים היום בבית המשפט?
הסתכלו על נתוני אמון הציבור בבית המשפט העליון בסקר שביצע המכון הישראלי לדמוקרטיה, בדצמבר 2024: בית המשפט הפך לחלק מההגוש פוליטי של השמאל הישראלי, כשהימין הישראלי אינו מאמין בו עוד. די אם נצטט את ניצב משנה בדימוס אבי כהן שטען כי: "הם (שופטי העליון) חיים בסרט שאנחנו לא נמצאים בו... אין חטופים, אין הרוגים, אין פצועים, אין עם ישראל... "אתמול היו בסביבות 80 עתירות שהם (בית המשפט העליון) עסקו בהם... ומתוכם 70 עסקו במחבלים... כרגע, המצב רע מאד, עוסקים בזכויות של המחבלים ולא של תושבי מדינת ישראל..."
אם כוחם של האנשים הפשוטים הוא בחשיפת האמת - כמו באגדת בגדי המלך החדשים - אזי מצבה של מערכת המשפט בישראל בכי רע. יריב לוין ושמחה רוטמן בוודאי משפשפים את עיניהם ואינם מאמינים... עוד לא עברה שנה מאז ההמונים שצבאו על הרחובות הצילו, לכאורה את שלטון החוק מ'המבקשים לכלותו', והנה מהפך:
בשרשרת בלתי פוסקת של 'עשייה על סטרואידים', ובעזרת העמותות העותרות אליו שוב ושוב - שחלקן פועל במימון זר ואפילו עוין, שמייצגות את האויב, ומתפרנסות בזכות פתיחת שערי בית המשפט לכל דורש - ממחישה מערכת בתי המשפט כמה היא חולה ותלושה מהמציאות (ומעמה), וכמה הוא היה תמים בהגנתו עליה:
הילד הישראלי שקרא בקול: "המלך הוא עירום"...
את הסיפור הזה מכירים היטב אנשי ימין. פחות כאלה הנסמכים על שולחנה של תקשורת הליבה: ב- 21 ביולי 2024, עתרו ארגוני גישה - המרכז לשמירה על הזכות לנוע, יחד עם המוקד להגנת הפרט, רופאים לזכויות אדם, האגודה לזכויות האזרח ועדאלה - בדרישה להגדיל ולהרחיב את היקפי הסיוע המועבר ברובו לידי החמאס בעזה. את תפקיד הילד הישראלי מילאה בבג"ץ ב- 23 ביולי 2024 איריס ברנשטיין תושבת כפר מימון, הנשואה לאביו של סגן אלוף יהונתן צור הי”ד, מפקד סיירת הנח”ל שנפל בקרבות בשמחת תורה.
נציגת העותרים, עו"ד אסנת כהן ליפשיץ פתחה: "אני אתחיל בענייני הכיבוש ואני אסיים בענייני הכיבוש". רק אמרה והאולם הפך כאוטי, עד כי השופטים עד כי השופטים נאלצו לצאת מהאולם, עד שיושב השקט על כנו. כשחזרו, ניתנה לנציגי המשפחות השכולות הזכות לדבר. אז, הטיחה בהם איריס ברנשטיין:
"שופטי העם, על איזה עם אתם מגינים בזמן מלחמה? איך זה שמעניין אתכם הביטחון התזונתי של האויב, המתעקש להישאר בשטח מלחמה? אמא יהודיה בארץ ישראל מתביישת לעמוד כאן, בדיון המביש, המשפיל את חיילי צה"ל, ואת כבוד העם הנלחם על חייו. איך עורכת הדין היושבת לצידי לא נאשמת בביזיון בית המשפט, ובבגידה בעם? כל מילה שהיא אמרה, שקר גס. עיוות המציאות. מאשימה כאן את צה"ל במצב ברצועה".
תגובתה של המערכת המשפטית לאירועי תשעת החודשים האחרונים, היא תגובה אופיינית למערכת ביורוקרטית בסטגנציה, השרויה בתהליכים מתקדמים של ריקבון
עם ישראל הבין, בעקבות החלטות בתי הדין הבינלאומיים, שהסיפור על בג"ץ כשכפ"ץ התגלה כאגדה וכבלוף גמור. אבל, מה הבינה המערכת המשפטית? כדרכם של ארגונים הביורוקרטיים בסטגנציה, היא נתנה לעצמה הסבר הפוך כדי להציל (בינתיים) את עולמה מקריסה: "לא היינו קפדנים מספיק"...
התוצאה: כשדם חיילינו נשפך בעזה ובצפון, עסוק בית המשפט בדיונים אובססיביים בתנאי החיים של האויב, כולל רוצחי ה- 7/10. הנה רשימת עתירות שהוגשו לבג"ץ ביולי 2024:
- 8/7/24 - רופאים לזכויות אדם - ישראל: עתירה לאפשרות גישה לטיפול רפואי לתושבי עזה.
- 10/7/24 - יש דין: עתירה נגד מאחזים חדשים בגדה המערבית.
- 15/7/24 - עדאלה, המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל: עתירה לעצירת הריסת בתים פלסטינים במזרח ירושלים.
- 20/7/24 - בצלם: עתירה נגד שימוש בתחמושת חיה בהפגנות בגדה המערבית.
- 25/7/24 - המוקד להגנת הפרט: עתירה נגד מעצר מינהלי של קטינים פלסטינים.
- 7/7/24 - האגודה לזכויות האזרח בישראל (ACRI): עתירה נגד צעדי עונש קולקטיביים בעזה
האם השופטים מבינים שהם בבעיה? ממש לא!
אחרי שזעקתה של איריס ברנשטיין, הדהדה בין כתלי בית המשפט, ניסה השופט פוגלמן להסביר יפה ובסבלנות למוחי בית המשפט יפה, שהם טועים. רק שהוא הצליח רק לגרום להם להבין עד כמה הוא מנותק ומתנשא:
"צריך לזכור, הציבור פה שבא לבקר באולם הוא לא ציבור של משפטנים" (משמע, לא דובר את שפת העל של האליטות, שבלעדיה לא יבין אדם מן הישוב את הבלי העולם...) - אמר - "אז אני אנסה אולי במשפט אחד להסביר: מדינת ישראל היא לא מדינה שדומה לאויביה. היא מדינת חוק" (מדינת חוק? על מי הוא עובד? היועמ"שית הרי מקדשת את הפרת החוק כאמצעי למחאה... לא היה פה חוק שלא הופר, מאז נובמבר 2022). "היא שומרת גם על ההתחייבויות הבינלאומיות שלה, וכאשר מוגשת עתירה לבית המשפט בית המשפט מברר אותה, גם אם הדברים נעשים בימי מלחמה" (מי בדיוק הטיל עליו את החובה לברר אותה, על חשבוננו וחשבון ביטחוננו וכספנו? הוא עצמו!).
והנה השיא, כשפוגלמן מסביר לשומעיו בסוג של התנשאות של מבוגר על ילדים קטנים: "אז אני מבין שקשה לכם קצת להבין את זה, או להשלים עם זה, אבל אני מקווה שתחשבו על זה, ככה, ותפיקו לקחים אולי לגבי העתיד לגבי תפקיד בית המשפט". כמו אבא שגוער בבנו הקטן, ומספר לו שכשיגדל יבין...
נצבט הלב... מוסד מפואר לשעבר, ששופטיו תעו בדרכם אך אינם מודעים לכך, ומתנשאים על כל מי שמנסה להחזיר אותם לדרך מבטחים...
לא רק בית המשפט העליון...
די לקרוא את פסיקתו של שופט המחוזי בחיפה, עודד שחם, שפתח את השער ואפשר להמוני אריתראים לקבל מעמד תושבות בישראל ולהזמין בהמשך את קרוביהם. זאת, תוך התעלמות מעדויות תומכי המשטר האריתריאי שהודו ששיקרו, ומהאגדות על הסכנות באריתריאה שהתנפצו. צודק קלמן ליבסקינד בכותבו: "לקרוא ולדפוק את הראש (בקיר)"...
סיכום
אין אורח חיים תקין ללא בית משפט, ואובדן אמון הציבור בבית המשפט עלול להוביל להשלכות מרחיקות לכת על כל דמוקרטיה, בוודאי הישראלית המצויה בעיצומה של מלחמה קיומית. חמורה מאוד העובדה שמי מביא זאת על עצמו הוא בית המשפט עצמנו, שעיניו טחו מלראות את המציאות כהווייתה!
[לאוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים בנושא 'מלחמת חרבות ברזל', לחצו כאן] [לאוסף המאמרים על 'הפרוגרסיבים החדשים ואנחנו' באתר ייצור ידע, לחצו כאן]
מצאת טעות בכתבה? הבחנת בהפרה של זכויות יוצרים? נתקלת בדבר מה שאיננו ראוי? אנא, דווח לנו!
נושאים להעמקה
- הרחבת המושג: 'אסטרטגיה'.
- הרחבת המושג: 'כאוס'.
- הרחבת המושג: 'סטגנציה'.
- אוסף המאמרים: 'בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית'.
- אוסף המאמרים בנושא 'מלחמת חרבות ברזל'.
- אוסף המאמרים על 'הפרוגרסיבים החדשים ואנחנו'.
מקורות והעשרה
- פנחס יחזקאלי (2014), אסטרטגיה, ייצור ידע, 2/5/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), כאוס, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2014), קיפאון – סטגנציה: הארגון נסדק מתחת למעטה הקרח…, ייצור ידע, 12/4/14.
- פנחס יחזקאלי (2023), בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 26/2/23.
- פנחס יחזקאלי (2023), אוסף המאמרים בנושא מלחמת חרבות ברזל', ייצור ידע, 8/10/23.
- פנחס יחזקאלי (2022), הפרוגרסיביים החדשים ואנחנו באתר ייצור ידע, ייצור ידע, 5/1/22.
Pingback: הפרוגרסיביים החדשים ואנחנו באתר ייצור ידע | ייצור ידע
Pingback: אוסף כרזות וממים אינטרנטיים בענייני היום | ייצור ידע
Pingback: פנחס יחזקאלי: מינוי מקצועי מול מינוי פוליטי של שופטים | ייצור ידע
Pingback: פנחס יחזקאלי: הכל התחיל כשפתח בית המשפט את שעריו לכל! | ייצור ידע
Pingback: פנחס יחזקאלי: עשר כרזות על המחאה, בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית. אוסף 25 | ייצור ידע
Pingback: מלחמת חרבות ברזל באתר ייצור ידע | ייצור ידע
Pingback: אוסף המאמרים על מחאה, בין רפורמה משפטית למהפכה משטרית באתר ייצור ידע | ייצור ידע